Oncologiefysiotherapie

Fysiotherapie bij oncologiepatiënten (kankerpatiënten) richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen. Voorbeelden zijn: stug littekenweefsel, huidveranderingen, lymfoedeem (vochtophoping), verminderde beweeglijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, vermoeidheid, conditieverlies, spanningsklachten en pijn.

Fysiotherapie kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte.
In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan in deze fase bijvoorbeeld helpen bij het beperken van conditieverlies of het verlichten van spanningsklachten.
In de herstelfase gaat het om het herwinnen van (bewegings-)functies, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma en adviezen bij het hervatten van sport en werk.
Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen, maar wel onder controle worden gebracht en gehouden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op eigen wijzen om leren gaan met de nieuwe situatie. De fysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en beperkingen, en ondersteunt en coacht de patiënt. Kwaliteit van leven staat in deze fase centraal. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen een zo actief mogelijk leven te leiden. De wens van de patiënt staat hierbij centraal.
In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. Het comfort van de patiënt staat centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met kanker. Tijdens een intensieve opleiding zijn de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de vaak complexe problematiek van de oncologiepatiënt.

De Nieuwegeinse oncologiefysiotherapeuten werken intensief met elkaar samen. Door regelmatig overleg en kennisuitwisseling wordt doorlopend gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van de zorg. Daarnaast wordt indien nodig voor elkaar waargenomen, zodat de behandeling van de patiënt ook bij afwezigheid van de behandelend fysiotherapeut niet wordt onderbroken.

https://www.defysiotherapeut.com/gespecialiseerde-fysiotherapie/oncologie-fysiotherapeut/